Home / Kunstenaars / Johan Breuker

Johan Breuker

Grote en kleine tekeningen die op het eerste gezicht een zuivere neerslag zijn van de observatie en het ondergaan van landschappen, maar die onder deze oppervlakte een eigen verhaal in zich dragen. Deze landschapstekeningen van Johan Breuker verhalen over verlangens, melancholie en de hang naar de schoonheid waarin het licht in haar ongereptheid een grote rol speelt.

Tekeningen van Johan Breuker

Bio

Johan Breuker (Amsterdam, 1942) woont en werkt in Haarlem. Van 1965 tot 1970 volgde hij de docentenopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam. Van 1986-2003 was hij als docent tekenen en grafiek verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving. De passie voor landschappen en met name voor parken en tuinen vormt al sinds 1974 de rode draad in zijn werk.

Johan Breuker maakte studiereizen naar Engeland, Frankrijk en Itali├ź, waar hij veel Renaissance- en Baroktuinen en tuinen uit de Romantiek bezocht. Hun geur van verleden, de structuren, hun overdaad aan vormen, decoraties en overvloedige groei zijn voor hrm een onuitputtelijke bron van inspiratie. En bovenal wordt hij gegrepen door de werking van het licht dat de atmosfeer van deze plekken bepaalt.

In zijn werk gaat het juist over die lichtval, over de vluchtige momenten van zuiverheid en ongrijpbaar verlangen die sommige tuinen en landschappen kunnen oproepen. Begonnen als tekenaar en graficus, richtte hij zich in de loop van de tijd ook op ruimtelijke werken en installaties en werd zijn werk gaandeweg abstracter.

Evenwel, in 2003 kwam er een belangrijke omslag, want vanaf dat moment richt hij zich weer helemaal op het tekenen en de grafiek. Tekenen en grafiek zijn een verlengstuk van hemzelf. In deze technieken kan hij zich op een vanzelfsprekende manier en in een persoonlijk handschrift uitspreken. In zijn kunstenaarsbestaan is het tekenen altijd het fundament van zijn werk geweest.

Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over prijzen en extra informatie over de tekeningen van Johan Breuker?
Neem contact op via het contactformulier

Top